Projekti vrijedni gotovo 150 milijuna kuna potpisani u Pleternici

Projekti za gradove Pleternicu, Kutjevo, Lipik i Pakrac, te općine Jakšić i Veliku vrijedni gotovo 150 milijuna kuna od kojih su 125 milijuna nepovratnih

Autor: DK 

Pet ugovora iz razvojnog sporazuma za Slavoniju, Branju i Srijem ukupno vrijednih 148 milijuna kuna potpisano je na prigodnoj svečanosti u Pleternici. Riječ je većinom nepovratnim sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Nazočili su ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, dosadašnji saborski zastupnik Franjo Lucić, gradonačelnik Požege Darko Puljašić i drugi, a u ime svih potpisnika ugovora zahvalila je gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević.

Pleternica kao jedinica lokalne samouprave koja se nalazi u top 10 gradova RH po povlačenju sredstava EU odabrana je za domaćina ovog događanja na kojemu su ugovore o bespovratnim sredstvima uz ministra financija Zdravka Marića, potpisali župan Alojz Tomašević u ime Požeško-slavonske županije za projekte „Geotermalni izvori Požeško-slavonske županije” i „Trenkov dvorac – dokumentacija”, gradonačelnica Anamarija Blažević u ime grada Pakraca za projekt „Svijet graševine – Spahijski podrum, Muzej bećarca, brendiranje”, gradonačelnik Vinko Kasana u ime grada Lipika za projekt „Terme Lipik” te Josip Budimir za kutjevački projekt „Kuća graševine”. Ukupna vrijednost ugovora je 148 milijuna kuna, a bespovratna sredstva iznose 125 milijuna. Ugovore je uručio pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Davor Huška. Gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić koja je naglasila kako je ponosna da je upravo Pleternica domaćin ovom događaju.

-Iznimna mi je čast da smo danas u Pleternici, malom gradu koji učinkovito koristi sredstva Europske unije, koji u ovom trenutku u provedbi ima projekte vrijedne 400 milijuna kuna, te u županiji vrijedne 1,6 milijardi kuna, a taj iznos se još povećava – istakla je Jozić.

Projekt Slavonija, Baranja i Srijem pokrenut je kako bi se osiguralo 18,75 milijardi kuna iz EU fondova isključivo za projekte u pet slavonskih županija.

-Ovo je lijepa brojka, gotovo 150 milijuna kuna vrijednosti projekata. Kada gledamo koji su to, i na koji način koncipirani projekti, govorimo zaista o velikoj vrijednosti Požeško-slavonske županije u svakom pogledu – naglasio je ministar financija Zdravko Marić.

Župan Alojz Tomašević u ime Požeško-slavonska županije potpisao je ugovore za dva projekta kojima je županija nositelj i to: „Geotermalni izvori Požeško-slavonske županije“ – okosnicu ovog projekta čini izrada Studije geotermalnog potencijala županije, Studija i dokumentacija potrebna za stjecanje dozvole za istraživanje na lokalitetu Tekić, projektno-tehnička dokumentacija za Toplovod u Lipiku, te Istraživačka studija termalnog izvorišta u Velikoj. Nositelj projekta je županija, partneri su grad Lipik, te općine Jakšić i Velika. Vrijednost mu je 1.8 milijuna kuna od kojih je 1.5 milijuna kuna bespovratno. Drugi projekt ove županije je „Trenkov dvorac – dokumentacija“, a obuhvaća izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju dvorca i parka u Trenkovu. Nositelj projekta je  županija, ukupna vrijednost projekta je 4,5 milijuna kuna od čega je bespovratno 3.8 milijuna.

Kutjevački gradonačelnik Josip Budimir potpisao je ugovor za projekt pod nazivom: „Kuća graševine“ koji obuhvaća izradu projektne dokumentacije za izgradnju centralnog mjesta Svijeta graševine – Kuću graševine u Kutjevu koja će biti interpretacijski centar vinske tradicije i kulture. Nositelj projekta je grad Kutjevo, a partner županija. Vrijednost projekta je 2, 9 milijuna kuna, a bespovratna sredstva iznose 2,4 milijuna kuna.

Foto: D. Krstanović

 

DSC_0248

DSC_0250

DSC_0251

DSC_0254

DSC_0255

DSC_0256

DSC_0257

DSC_0261

DSC_0270

DSC_0314

DSC_0321

izvor: pozega.eu

Actual news