Promo članak - Projekt: Zdravo zdravlje

Dječji vrtić Tratinčica, Pleternica provodi projekt „Zdravo zdravlje!“ čija je ukupna vrijednost 204.793,52 kn. Projekt je sufinancirala Zaklada „Hrvatska za djecu“ s iznosom od 49.930,00 kuna. Provedba je započela 1.11.2021., a trajati će do 1.1.2023. godine. Aktivnosti na kojima se temelji projekt grupiraju se u dvije važne skupine jedna se odnosi na aktivnu tjelovježbu, a druga na usvajanje zdravih navika u prehrani. Navedene aktivnosti se provode s vrtićkom djecom starosti od 3 godine do polaska u školu.

Tjelesne aktivnosti s djecom provodi kineziologinja koja je zaposlenica vrtića i to kroz treninge koji se sastoje od raznih tipova vježbi – npr. vježbe za pravilan rast i razvoj lokomotornog sustava, vježbe za pravilan položaj kralježnice i pravilno držanje, jednostavni motorički zadatci sastavljeni od osnovnih oblika kretanja, psihomotorne sposobnosti kroz puzanje, provlačenje, hodanje, trčanje, skakanje, bacanje lopte, penjanje i sl. što će djeci koristiti kao podloga za uspjeh u raznim sportovima, ali i kao podloga za kvalitetnije kretanje u svakodnevnim aktivnostima. Treninge smo odrađivali u sportskoj dvorani dječjeg vrtića te na vanjskom igralištu, ali i u prirodi gdje smo 4 puta bili na izletu. Djecu smo učili da redovne tjelesne aktivnosti nose brojne benefite kao što su snažni mišići i kosti, bolji metabolizam, bolji san zbog čega će djeca biti zdravija i zadovoljnija.

Kroz radionice o „Piramidi zdrave prehrane“, koju su djeca sa odgojiteljicama i voditeljicom projekta Nikolinom Hačka provodili svaki tjedan po sat vremena, učili smo o pravilnoj prehrani. Djeca su prošla kroz piramidu od temelja do vrha i to na način da su sami spravljali obroke od namirnica iz piramide. Od raznih žitarica pravili su zdrave kolačiće, zatim su obradili temu voća i povrća kada su pravili ukusne salate i juhe, vani na otvorenom pekli su ražnjiće od mesa, a od svježeg mlijeka pravili domaći sir. Sve su i degustirali te uživali u vlastito pripremljenoj hrani.

Odgojiteljice su s djecom uspostavile svoj vlastiti „Zdravi vrt“ za svaku odgojno-obrazovnu skupinu o kojima su se zajedno brinuli  i to kroz sadnju/sijanje povrća, održavanje, zalijevanje, gnojidbu i na kraju  branje plodova i kuhanje zdravih obroka. Takav pristup od najranije dobi ostavlja pozitivne tragove i usvojene navike o pravilnoj prehrani, zdravijim životom, kreativnim načinom razmišljanja te ujedno i ekološkom osviještenosti.

U sklopu projekta održala su se i edukativna predavanja za roditelje djece upisane u vrtić kako bi i oni imali uvid u zdrav i pravilan rast i razvoj vlastite djece te kako bi se upoznali sa projektnim aktivnostima.

U projektu je proveden niz aktivnosti vođen pozitivnim vibracijama, praćen veseljem i mnoštvom igara kojima želimo utjecati na razvoj zdravijih životnih navika kod naše djece, a sudjelovanje u organiziranim sportskim i vrtnim aktivnostima dodatno pomaže razvoju navedenih vještina.

Svrha projekta je pružiti djeci priliku da shvate sportsko – zdravstvene aktivnosti kao zabavu, učeći se pritom zdravim životnim navikama i zdravoj prehrani od malih nogu.

"

Actual news