Energetska obnova obiteljskih kuća

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je objavio uvjete i kriterije za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća 2024. godine, za koju je planirani budžet 120 milijuna eura, dosad najveći iznos koji je država za to izdvojila.

U želji da građanima što bolje približi uvjete javnog poziva i odgovore, Poduzetnički centar Pleternica organizira okrugli stol na temu Energetska obnova obiteljskih kuća koju će održati gost predavač Antonelija Vodička Štivičić iz Certus Projekt d.o.o.

Obiteljske kuće čine 65% stambenog fonda u Hrvatskoj koji je odgovoran za 40% od ukupne potrošnje energije na nacionalnoj razini. Najviše obiteljskih kuća u Hrvatskoj je izgrađeno prije 1987. godine te nemaju gotovo nikakvu ili samo minimalnu toplinsku izolaciju (energetski razred E i lošiji).

Takve kuće troše 70% energije za grijanje, hlađenje i pripremu potrošne tople vode, a mjere energetske učinkovitosti mogu značajno smanjiti njihovu potrošnju, u nekim slučajevima i do 60% u odnosu na trenutnu.

Cilj programa je dodatno potaknuti primjenu mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama.

Okrugli stol održat će se u Poduzetničkom inkubatoru u ulici Ante Starčevića 35, Pleternica.

Prijave su otvorene do četvrtka, 1. veljače, u 12 sati na mail: info@plink.hr ili na telefon: 034/252-125.

Energetska obnova