Grad koji nije imao zabilježen pad broja zaposlenih

Pandemija koronavirusa koja hara diljem svijeta, dakako, nije mogla zaobići ni Pleternicu. Ostavlja posljedice na sva područja života, od osobnih, društvenih, poslovnih…Grad Pleternica koji posljednjih godina intenzivno ulaže u stvaranje uvjeta za razvoj gospodarstva na svom području tako se suočio i s tim novim problemom. Kako održati planove razvoja gospodarstva, u obrtništvu, poduzetništvu, turizmu, poljoprivredi? Odgovore smo pokušali naći u razgovoru s direktoricom Poduzetničkog centra Pleternica, ali i suradnice pleterničke turističke zajednice, Marijom Šarić.

Bilježimo otvaranje novih tvrtki te porast broja stanara našega inkubatora

-Postoje li okvirne procjene o štetama u pleterničkom gospodarstvu vezanima uz mjere i posljedice izazvane COVID-om 19?

-Za sada nemamo konkretne podatke, odnosno, brojčane pokazatelje, koji bi nam prikazali realno stanje u gospodarstvu. Analize tek izrađujemo, a pravo stanje stvari znat će se na proljeće nakon što tvrtke predaju svoje financijske izvještaje. Ono što mogu utvrditi sada je da su brojne potpore na našem području dovele do ublažavanja negativnih posljedice. Počevši od mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, koji financira plaće za djelatnike do potpora Grada Pleternice za očuvanje radnih mjesta, otpis komunalne naknade i poreza na korištenje javnih površina. Nadalje, HAMAG BICRO je osigurao zajmove za obrtna sredstva za tvrtke pogođene pandemijom COVID-19 s minimalnom kamatom i uključivanjem sektora koji do sada nisu mogli koristiti potpore, poput gospodarstvenika koji se bave cestovnim prijevozom robe. Sve navedeno u Pleternici je zasigurno ublažilo situaciju, što je rezultiralo da smo jedan od rijetkih gradova koji nije imao zabilježen pad broja zaposlenih, gledajući tvrtke koje su registrirane sa sjedištem u Pleternici. Osim toga, bilježimo otvaranje novih tvrtki te porast broja stanara našega inkubatora.

Razvoj gospodarstva kao temelj boljeg standarda i kvalitetnijeg života naših sugrađana

-Zbog odličnih uvjeta koje pruža Poduzetnički centar u svom poduzetničkom inkubatoru i industrijskoj zoni dogodio se povećan interes potencijalnih investitora da ulažu u Pleternici, ili razvijaju svoj prvi posao. Kako danas stoje stvari u tom pogledu?

-Uz već navedene poduzetnike početnike, partnere Poduzetničkog centra Pleternica, bilježimo i rast broja investitora,  tvrtki koje posluju dugi niz godina te upravo u Pleternici žele proširiti svoje djelatnosti, otvoriti nove proizvodne pogone i zaposliti djelatnike. Uz Genox, tvrtku koja se bavi proizvodnjom sredstava za dezinfekciju te koja bilježi rast poslovanja upravo paralelno sa pandemijom COVID-19, tvrtke Orchem plus, Agronom i Lim rad, osigurale su svoje mjesto u zoni.

Tvrtke Lim rad i Orchem plus pri završetku su svojim investicija,  gradnje i opremanje poslovnih hala, dok su tvrtke Agronom i Genox nedavno kupile zemljište u industrijskoj zoni te krenule s projektiranjem i ishođenjem građevinskih dozvola za izgradnju poslovnih hala. Vjerujemo da je ovo rezultat zajedničkog i usklađenog rada Grada Pleternice te poduzetničkih potpornih institucija, centra, inkubatora i zone,  jer upravo nam je svima zajednički cilj razvoj gospodarstva kao temelj boljeg standarda i kvalitetnijeg života naših sugrađana.

Kriza je prisutna pa je ne pogoršavajmo projiciranjem vlastitih misli i procjena, nego se informirajmo i budimo fer

-PCPL, Plink i turistička zajednica usko surađuju s gradskom upravom. Postoje li mjere kojima se nastoje ublažiti posljedice koronakrize?

Već sam spomenula potpore koje grad osigurava gospodarstvenicima s područja za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom. Uz navedeno, na snazi su i ostale mjere temeljene na Programu razvoja gospodarstva Grada Pleternice, gdje se dodatno potiču ulaganja poduzetnika početnika, ulaganja u strojeve i opremu proizvođača, ulaganja u kupnju zemljišta u zoni, razna oslobađanja prilikom gradnje hala, sufinanciranje projektnih prijava, edukacija i slično. Uz navedeno, potiče se i registracija novih smještajnih kapaciteta, gdje svaki subjekt koji registrira nove krevete za iznajmljivanje, ostvaruje potporu.

Osim toga, Poduzetnički centar Pleternica osigurava podršku obiteljskim gospodarstvima prilikom provođenja Mjera ruralnog razvoja. Upravo smo svjedoci kako većina naših prijava za najpopularniju mjeru, 6.3.1. potpora malih poljoprivrednim gospodarstvima, prolazi. Ovih dana OPG-i za koje smo 2018. predali projekt, dobivaju ugovore te bespovratna sredstva u iznosu 15.000 EUR, 100% bespovratno. Možda je dobro sjetiti se primjera naših poljoprivrednika koji su nas, radi svog neznanja i neupućenosti, prozivali kako smo „spriječili“ da dobiju sredstva, kako smo utjecali na rang-liste i slično. Upravo sada, nakon gotovo dvije godine od prijave projekta, izlazi na vidjelo transparentnost i pravednost, kako nas, tako i nadležne Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Jasno je i transparentno kako su Ugovori od strane Agencije slani po redoslijedu, tj. broju bodova ostvarenih na natječaju, a koji su transparentni, jasni i precizno u startu definirani. Apeliram na sugrađane i potencijalne korisnike mjera da se informiraju oko natječaja, uvjeta i procedura. Stojimo na raspolaganju svaki dan, putem telefona i osobno u inkubatoru te ćemo uvijek spremno odgovoriti na sva pitanja i riješiti nedoumice. Kriza je prisutna pa je ne pogoršavajmo projiciranjem vlastitih misli i procjena, nego se informirajmo i budimo fer i korektni prilikom svojih objava. 

I dalje ćemo ustrajati iskoristiti sve što se nudi, jer ako nećemo mi, drugi će

-Kako i na koji način država pomaže gospodarstvu i koja je vaša uloga u tome?

-Mi smo kanal od države do krajnjeg korisnika. To je i svrha poduzetničke potporne institucije, kako i sam naziv kaže. Mi podupiremo, pomažemo, podrška smo jer pokušavamo za krajnje korisnike, naše sugrađane, osigurati što više bespovratnih sredstava. Ponekad je ta sredstva koriste za edukacije, opremu, radionice, strojeve, traktore i kuće za odmor, a ponekad za vrtiće, ceste, škole i trgove. Ako se nude bespovratna sredstva za bilo što od navedenog, mi smo tu da zajednički sa Gradom Pleternica, našim udrugama i gospodarstvenicima napišemo projekt, prijavimo ga i dobijemo bespovratna sredstva.

Ponekad naši sugrađani ne razumiju zašto radimo muzeje, trgove, edukacije i slično, no ako gledamo širu sliku te vidimo kako sve što se dobije, a dobije se gotovo besplatno, ima puno širi utjecaj za našu lokalnu zajednicu. Otvaranje gradilišta utječe na zapošljavanje ljudi građevinske struke, novo radno mjesto novi izvor prihoda, a prihod se troši najviše lokalno; edukacije za nezaposlene jačaju njihove kompetencije za tržištu rada te se brojni upravo zaposle u drugoj struci nego za što su se školovali; otvaranje vrtića povlači za sobom nova zaposlenja, ali i nove namirnice za prehranu nabavljene od lokalnih proizvođača i tako redom. Primjeri su mnogi, samo treba gledati širu sliku svakog odobrenog projekta. Stoga ćemo i dalje ustrajati iskoristiti sve što se nudi, jer ako nećemo mi, drugi će.

 

Usprkos svemu, izaći ćemo jači, organiziraniji i prilagodljiviji novim situacijama

-Što se u ovom trenutku događa u industrijskoj zoni i Plinku?

-Kao što sam već spomenula, Lim rad završava izgradnju poslovne hale i planira preseljenje iz prostora inkubatora, Orchemova investicija od 40-ak milijuna kuna je završena i oni su pred početkom rada, a još jedan pleternički poduzetnik upravo je pokrenuo investiciju izgradnje svoje poslovne hale. U ovom trenutku u tijeku su poduzetničke investicije vrijedne oko 100 milijuna kuna, a ono što nas posebno veseli je novih 100-ak radnih mjesta koji proizlaze iz tih investicija.

Što se tiče Poduzetničkog centra, mi smo prilagodili rad sa strankama u skladu s mjerama i preporukama. Otvorili smo zaseban prijemni pult kao bi i dalje nesmetano radili sa strankama. Pripremili smo dezinfekciju na ulazu, bilježimo kontakte, koristimo maske; sve s ciljem da oprezno prema zaposlenicima, stanarima i klijentima osiguramo siguran način rada. Pandemija nas je naučila većem oprezu, kraćim i konkretnijim sastancima, većoj informatizaciji, prilagodbi rada posebnim situacijama. Usprkos svemu, izaći ćemo jači, organiziraniji i prilagodljiviji novim situacijama.

izvor: slavonija.in