Grad Pleternica prednjači po iznosu povučenih sredstava iz EU fondova

Kada se govori o gradovima u Hrvatskoj koji su na najbolji način iskoristili sredstva iz EU fondova svakako da je Pleternica grad koji po mnogo toga prednjači i kojim samim tim po mnogo toga može primjer ostalim gradovima u državi. U prilog tome ide i službeni podatak prema kojemu je sa 4,41 posto povučenoga novca iz EU fondova u prošloj godini Pleternica treći grad u Hrvatskoj po visini novca koji je povukla iz EU. U isto vrijeme Pleternica je drugi grad u Hrvatskoj kada se gleda iznos povučenog novca u odnosu na broj stanovnika, a koji iznosi 1222,9 kuna per capita. Komentirajući ove hvale vrijedne brojke gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić kaže kako su u gradu svjesni da je svaki dvadeseti euro iz EU fondova tijekom 2018. godine završio upravo u Pleternici.

-Na tu smo činjenicu izuzetno ponosni ali me ti podaci i taj uspjeh osobno ne iznenađuje jer znamo što i kako radimo. Zapravo je sve rezultat jednog ustrajnog rada cijele gradske uprave i djelatnica našeg Poduzetničkog centra što rezultira da se prijavljujemo s našim projektima na sve natječaj, pojašnjava Jozić.

A, kako se i na koji način radi u Pleternici kada je u pitanje povlačenje sredstava iz EU projekata govori i podatak da se trenutačno na području Grada provode čak 22 EU projekta kojima je nositelj ili partner Grad Pleternica ili njegove ustanove i tvrtke. Vrijednost tih projekata iznosi oko 360 milijuna kuna. Govoreći o važnosti projekata iz EU fondova Jozić kaže kako su gradske vlasti na taj način znatno unaprijedili kvalitetu života u Pleternici i napravili puno toga što inače ne bi mogli isfinancirati sredstvima iz gradskoga proračuna. Tako je između ostaloga izgrađen Trg i Muzej bećarca, reciklažno dvorište, projekt aglomeracije…. U tijeku je izgradnja e-inkubatora, dograđuje se dječji vrtić, a provode se i projekti energetske obnove društvenih i sportskih objekata. Provodi se i nekoliko ESF projekata od kojih je svakako najpoznatiji projekt Zaželi.

-Na ovaj način iz dana u dan mijenjamo sliku našega grada. Na svaku kunu izvornoga proračuna dolazi još 15 kuna europskog novca. Planiramo na isti način nastaviti i dalje raditi te vjerujem kako ćemo u slijedećem periodu preuzeti prvo mjesto kada je riječ o korištenju sredstava iz EU fondova. Krenuli smo s sredstvima iz predpristupnih fondova, nastavili s trenutačnim programskim razdobljem, a već sada planiramo projekte za naredno programsko razdoblje, rekla je Jozić.

Napomenula je i kako uspjeh Pleternice dodatno dobiva na važnosti kada se zna da je u gradskoj upravi zaposleno samo osam djelatnika. Stoga se grad oslanja i na usluge gradskog Poduzetničkog centra gdje rade stručni ljudi posvećeni svakom projektu. Poduzetnički inkubator u Pleternici trenutačno provodi više od 120 projekata i u cijelosti se sam financira tako da Grad, kroz gradski proračun, za njihove plaće i troškove ne osigurava sredstva.

 

izvor: lokalni.hr