Intervju sa direktoricom Poduzetničkog centra Pleternica povodom Dana žena

Pleternica je postala sinonim za EU projekte. Malo se zna da iza njihove ekspanzije stoje dvije uspješne žene, jedna na čelu Grada, a druga na čelu Poduzetničkog centra. U povodu Dana žena razgovarali smo s Marijom Šarić, direktoricom centra.

Poduzetnički centar Pleternica jedna je od najuspješnijih razvojnih agencija u Hrvatskoj. U čemu je tajna?

Tim Poduzetničkog centra Pleternica zajedno s gradskom upravom sastavljen je od vrijednih djelatnika, koji u sinergiji ruše barijere, prihvaćaju izazove i kreiraju rezultate. Samo timskim radom uspjeli smo postići da se u Pleternici provodi više od 400 milijuna kuna vrijednih projekata. Svi su strateški planirani, osmišljeni kao kompletna cjelina – od ideje do funkcionalnosti te prilagođeni natječaju na koji su prijavljeni, što je bio pravi put prema njihovoj realizaciji.

U kojim je projektima sudjelovao PCPL, u kojim područjima ste prisutni?

Projekti su razni, počevši od onih namijenjenih najmlađima, edukacija, radionica i infrastrukture, poput igrališta i vrtića, do onih za sugrađane zlatne životne dobi za koje provodimo aktivnosti druženja, socijalnog uključivanja, prilagođene tjelovježbe te najposjećenijih kreativnih radionica. Za sve navedeno potreban nam je ugodan prostor u raznim naseljima koja su naše blago, za što smo osigurali sredstva kroz energetsku obnovu javnih zgrada. Obnovili smo šest društvenih i sportskih domova, a u tijeku je obnova dodatnih devet. Mlade najviše veseli obnova sportske infrastrukture koja im stvara preduvjete za još bolje sportske rezultate. Uređenje cesta, parkova i sustava kanalizacije i odvodnje ključni su projekti koji omogućavaju našim sugrađanima uvjete za život dostojne 21. stoljeća, kako u gradu, tako i u svih 38 naselja. I na kraju, najvažniji pokretač razvoja našega kraja – gospodarstvo. Kroz inkubatore, čiju izgradnju, opremanje i stavljanje u funkciju također financiramo europskim sredstvima, pomažemo poduzetnicima početnicima da osnuju svoju tvrtku, obiteljskim gospodarstvima da dobiju bespovratna sredstva za kupnju nove mehanizacije i razvoj dodatnih djelatnosti, tvrtkama u razvoju daljnji razvoj i rast. Nakon početnih koraka i razvoja pomoću podrške u inkubatoru, obiteljskim gospodarstvima izgrađena je tržnica, europskim sredstvima, gdje mogu plasirati svoj proizvod našim sugrađanima, a poduzetnicima je kompletno infrastrukturno opremljena industrijska zona.

Niste zapostavili ni turizam?

Naravno. Turizam je važna grana gospodarstva pa kroz ključne sadržaje, kao što su Trg i Muzej bećarca s jedne te svetište Gospe od Suza s druge strane, europskim sredstvima stvaramo sadržaje koji će privući turiste da posjete grad i njegove ostale sadržaje poput knjižnice, Interpretacijskog centra Terra Panonica, obiteljskih gospodarstava, poučnih staza, ugostiteljskih objekata i slično. Osim što mijenjaju vizuru grada, turistički projekti okupljaju, promoviraju i utječu na porast potrošnje, zapošljavanje i u konačnici nose udio u razvoju gospodarstva grada.

Postoje li okvirne procjene o štetama u pleterničkom gospodarstvu vezanima uz mjere i posljedice izazvane pandemijom COVID-19?

Pandemija je uzrokovala smanjenje gospodarske aktivnosti, prilagodbu poslovanja i nužnost pronalaženja novih kanala prodaje i distribucije. Prilagodba novom normalnom stvorila je nove troškove i zahtjevnije procedure. Usprkos tome, broj registriranih poduzeća na području Pleternice porastao je, kao i broj zaposlenih u trgovačkim društvima. Vjerujem da su tome pomogle mjere nadležnih institucija, koji su samo kroz mjere za očuvanje radnih mjesta isplatile više od 110 milijuna kuna za našu županiju, za više od 12 tisuća radnika. Osim toga, gradovi i županije raznim su mjerama pomagali poduzetnicima. Primjerice, naš grad osigurao je 1000 kuna jednokratne pomoći po radniku za očuvanje radnih mjesta. Nadalje, stanari pleterničkog inkubatora oslobođeni su najma u kritičnim mjesecima s početka pandemije, a ugostitelji su oslobođeni naknade za terase uz dodatno oslobođenje plaćanja komunalne naknade u kritičnom periodu, koje je omogućeno svim gospodarstvenicima.Zbog odličnih uvjeta koje pruža Poduzetnički centar u svom poduzetničkom inkubatoru i industrijskoj zoni dogodio se povećan interes potencijalnih investitora da ulažu u Pleternici ili razvijaju svoj prvi posao. Kako danas stoje stvari u tom pogledu?

Izrazito sam ponosna jer je dugogodišnji rad Poduzetničkog centra i gradske uprave Pleternice rezultirao novim poduzetničkim pothvatima, novim proizvodnim halama i, što je najvažnije za naše sugrađane, novim radnim mjestima. U industrijskoj zoni nedavno su završene dvije proizvodne hale, tvrtke Orchem plus i tvrtke Lim rad. Obje su proizašle iz našega inkubatora te osigurale svoje mjesto u zoni. Osim navedenih, tvrtke Genox, Agronom i Blic interijeri kupile su zemljište u industrijskoj zoni i krenule s radovima ili su u postupku ishođenja potrebnih dozvola za građenje novih objekata. Time dolazimo do vrijednosti investicija od ukupno 100 milijuna kuna te novih stotinjak radnih mjesta. Upravo to, uz svu socijalnu, komunalnu i ostalu infrastrukturu koja u Pleternici zaista raste i poprima nove oblike iz dana u dan, stvara ugodno mjesto življenja za naše sugrađane. Vjerujemo da će to potaknuti i dolazak novih mladih obitelji te u sinergiji s gospodarskim razvojem stvoriti poželjno mjesto za život.

PCPL, Plink i turistička zajednica usko surađuju s gradskom upravom. Postoje li mjere kojima se nastoje ublažiti posljedice koronakrize?

Upravo sam u prethodnim odgovorima navela mjere koje je Grad Pleternica osigurao za poduzetnike. Osim tih, formalnih mjera, radili smo brojne male korake koji su olakšavali našim poduzetnicima i obiteljskim gospodarstvima svakodnevicu. Npr., oformili smo online tržnicu Grada Pleternice, na Facebooku smo stvorili platformu za prezentaciju domaćih proizvoda, omogućili proizvođačima brži način dolaska do potencijalnih korisnika te time premostili prepreke uzrokovane koronakrizom. Osim toga, prilagodili smo rad u Poduzetničkom centru, uz pojačan naglasak na individualnim savjetovanjima, kako bi svaki poljoprivrednik i gospodarstvenik dobio pravovaljanu informaciju, koje smo inače običavali dijeliti na okruglim stolovima i sličnim okupljanjima, koja su nam u ovoj pandemiji onemogućena. Edukacije smo prenosili preko online platformi, kao i radionice u raznim projektima. Korisnicima smo razvozili materijale, a umrežili smo se online pozivima i sl. Brojna su to iskušenja koja su nas ojačala i unaprijedila naše mogućnosti prilagodbe.

Težite se naći u situaciji da o tim mjerama odlučujete i kao nova gradonačelnica?

Upravo u razdoblju koje je pred nama planiram osluškivati potrebe svojih sugrađana te kreirati mjere koja odgovaraju njihovim potrebama. Naučili smo tijekom prethodnih godina, posebice u izazovnoj 2020., da je potreba za stalnim prilagođavanjem postala nužnost, a donošenje odluka u kritičnim trenucima ključno za održiv razvoj.

izvor: lokalni.hr