KREATIVNO DJEČJE BLAGO- Maleni čuvari tradicije

U sklopu projekta „Kreativno dječje blago“ kojeg sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost , Udruga Hrvatsko žensko društvo Pleternica u partnerstvu s Kulturnim umjetničkim društvom (KUD)  Svilenka iz Buka i Gradom Pleternica, upoznali su djecu i širu javnost što znači reciklirati i koja je važnost pravilnog zbrinjavanja otpada. Kroz razne radionice potaknula se socijalizaciju djece rane predškolske dobi, podigla ekološka svijest najmlađih u našem društvu i potaknulo ih  na društvenu odgovornost prema okolišu.

KUD Svilenka iz Buka kao partner na projektu okupljao je djecu koja su predviđenim aktivnostima od članova kuda učili kako od stare odjeće ponovno napraviti nešto upotrebljivo. KUD Svilenka kao dugogodišnji čuvar tradicije u cilju ima sačuvati stare običaje, pokazati djeci najmlađe dobi kako se nekada živjelo, što se radilo i koliko su ljudi bili spretni od starih i neupotrebljivih stvari napraviti nešto korisno za sebe i za društvo. U vremenu kojemu smo se našli djeca nemaju često priliku vidjeti kako su njihove bake i djedovi živjeli i radili, stoga je iznimno važno da postoji netko tko im to može pokazati i ispričati kako bismo njihov prijašnji život, radi i trud spasili od zaborava.

Članovi Kuda Svilenka iz Buka održali su zanimljive i poučne radionicu za djecu predškolske dobi kako bi ih upoznali sa predmetima, zanimanjima i načinom rada naših baka i djedova. Posebno zanimljivo djeci bilo je vidjeti tkalački stan na kojemu su bake izrađivale razne odjevne i druge predmete koji su se koristili u svakodnevnom životu. Korak po korak od stare majice pokazali su im kako napraviti sjedalice koje su se koristile za razne načine u svakodnevnom životu. Nakon što su poslušali priču kako se što radi i nastaje  posebno zanimljivo im je bilo sjesti za tkalački stan kako bi se i samo okušali u procesu ponovne upotrebe.

Navedenim procesima na poučan i kreativan način djeca su osviještena o zbrinjavanju tekstilnih proizvoda, potaknuta je mlađa populacija na aktivnosti vezane za recikliranje tekstilnih proizvoda, povećana je razina znanja o recikliranju. Povezalo se više područja kao što su zaštita okoliša s kulturno folklornim baštinama našega kraja, te su se kroz projekt povezale različite dobne skupine što su ujedno bili glavni ciljevi ovoga projekta.

„Ovaj je članak izrađen uz financijsku podršku Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Sadržaj ovog članka u isključivoj je odgovornosti Hrvatskog ženskog društva i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost .“