Novi projekt Poduzetničkog centra Pleternica

Petak 29.7.2022. održana je početna konferencija i predstavljen je novi  projekt u provedbi PCPL tima 1.1.2. Strukovno osposobljavanje za poljoprivrednike. Vrijednost ovog projekta je 152.967,93 HRK koji financira Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj: Europa ulaže u ruralna područja, Udio sufinanciranja: 90% iz EU i 10% RH, a traje od 21.07.2022 – 31.12.2022. Cilj projekta je osigurati specifične cikluse tečajeva  za poljoprivrednike nositelje, članove poljoprivrednih gospodarstava kao i za rukovoditelje i zaposlenike u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru, kao ciljnoj skupini projekta.

Specifičnost projekta je u njegovoj teritorijalnoj rasprostranjenosti i educiranju ciljne skupine s područja Požeško-slavonske, Brodsko-posavske i Sisačko-moslavačke županije. Do kraja godine ukupno će se provesti 21 tečaj u 3 županije. Teme su međusobno povezane i prate jedna drugu tako da će polaznici kroz cikluse teorijskog i praktičnog dijela steći znanja i vještine iz sljedećih područja:

  1. Aspekti i pravila zadrugarstva kao oblika  suradnje poljoprivrednih proizvođača
  2. Kako se udružiti u zadrugu i na taj način dodatno razvijati poslovanje
  3. Povećanje konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača kroz povezivanje i suradnju s drugim proizvođačima
  4. Optimiziranje troškova proizvodnje povezivanjem i suradnjom poljoprivrednih proizvođača
  5. Zadružni proizvodi i brendiranje lokalnog proizvoda
  6. Zajednički osvajamo tržište
  7. Utjecaj EU fondova na razvoj suradnje poljoprivrednih proizvođača

"Navedene teme će doprinijeti povećanju korištenja novih metoda u radu gospodarstva, polaznici će usvojiti nove metode rada i inovativne prakse. Povećanjem vlastitog znanja povećati će konkurentnost gospodarstva, informirati se o benefitima udruživanja,  EU fondovima, potporama i mjerama koje im stoje na raspolaganju. Djelatnici Poduzetničkog centra najavljivati će tečajeve kako bi se svi zainteresirani mogli na vrijeme uključiti. Edukacije će biti ujedno idealna prilika za umrežavanje, prilika da opg-ovci upoznaju nove poslovne partnere iz iste ili slične branše, steknu nova znanja i iskustva, ali i upoznaju nove poslovne suradnike kao i potporne institucije koje im mogu dalje pomagati u njihovom rastu i razvoju." rekla je direktorica Rudež.