Promocija Trga bećarca uz snimanje spektakla Lijepom našom

Trg bećarca u Pleternici u potpunosti je promijenio vizuru ovog grada i donio mu novo ruho, a njegovu vrijednost prepoznala su i resorna ministarstva. Ovaj prekrasni trg službeno je predstavljen uoči javnog snimanja glazbeno-scenskog spektakla “Lijepom našom”, u kojem su Pleterničane i njihove goste zabavljala mnoga poznata imena popularne glazbe poput Krunoslava Kiće Slabinca, Hanke Paldum, Ćire Gašparca i drugih, a zapjevali su i gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić te požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

 

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Centar okupljanja

– U Slavoniji se pjevalo i kada je bilo najteže, i kada se ratovalo i svatovalo, a i večeras ćemo to učiniti – poručio je Tomašević.

Prilika je iskorištena i za najavu završetka 2,3 milijuna eura vrijednog projekta “Kulturna ruta bećarca i gange”, u sklopu kojega su sagrađeni trg i muzej bećarca. Riječ je o zajedničkom projektu Grada Pleternice i Općine Tomislavgrad, financiranom u okviru Interreg-IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatske, BiH i Crne Gore.

– Projekti su na završetku, izuzetno smo zadovoljni novom turističkom infrastrukturom koja je temeljena na nematerijalnoj baštini. U Pleternici je to bećarac koji je zaštitio i UNESCO, a u Tomislavgradu ganga, koja se nalazi na listi zaštićenih napjeva Ministarstva kulture – kazala je gradonačelnica Jozić i dodala:

 

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

– Trg bećarca postao je centar okupljanja građana, djece, centar naših manifestacija. S ovakvim reprezentativnim trgom Pleternica je promijenila svoju vizuru i uistinu postala prekrasan gradić u srcu Slavonije. Vjerujem da se Slavonija i cijela Hrvatska ponose Trgom bećarca.

Projekt Kulturna ruta bećarca i gange samo je jedan od čak 23 pleternička projekta koji se financiraju iz sredstava EU. U njegovu realizaciju uključila su se ministarstva kulture, regionalnog razvoja i turizma, što je dokaz da je projekt uistinu dobar i da su naša nacionalna ministarstva prepoznala njegovu vrijednost. U blizini Trga bećarca završen je i projekt multimedijalne dvorane Terra Panonica, vrijedan oko 24 milijuna kuna, također financiran iz fondova EU.Pomoćnica ministra regionalnog razvoja i fondova EU Stella Arneri istaknula je da ovaj projekt predstavlja izvrstan primjer dobre prakse i suradnje dvaju gradova koji su iskoristili instrument Interreg IPA programa s inovativnom idejom da običaje, bogatu tradiciju i kulturnu baštinu pretoče u nešto što ima infrastrukturni karakter.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

– To je primjer kako kulturna baština zapravo može biti pokretač turizma, ali i lokalne ekonomije. Dobivenim sredstvima zaposlit će se lokalno stanovništvo, a Pleternica i Tomislavgrad dobiti poseban turistički značaj. Na Odboru regija u Bruxellesu Pleternicu smo istaknuli kao primjer dobre prakse u povlačenju europskih sredstava i besprijekornom provođenju projekta – kazala je Arneri.

Dobri partneri

Načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin izrazio je zadovoljstvo dolaskom u Pleternicu na završetak uspješnog projekta prekogranične suradnje i glazbeno-scenski spektakl koji će, rekao je, pronijeti taj projekt diljem Europe.

 

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

– U Tomislavgradu smo zaista sretni što smo našli ovakvog partnera. To nam je prvi završeni projekt, a učimo na primjeru dobre prakse iz Pleternice – naglasio je Vukadin.

 

izvor: lokalni.vecernji.hr