Uskoro bespovratne potpore za nova i inovativna poduzeća

Hrvatska na jesen očekuje prva europska bespovratna sredstva za provedbu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO).  Sva mala i srednja poduzeća koji su registrirani u Hrvatskoj će imati priliku povući bespovratna sredstva, a uvjet je do pet godina poslovanja u visokotehnološkim sektorima.

Prihvatljive aktivnosti za provedbu NPOO su povezane s TRL 5-8, odnosno s projektima čija je zrelost izvan faze dokazivanja koncepta, ali nisu još spremni za tržište, primjerice: nadogradnja, osmišljavanje, provjera izvedbe, validacija tržišta, ispitivanje, razvoj pilot-linija, zaštita intelektualnog vlasništva, vanjske usluge usmjerene na razvoj inovativne ideje i sl. Također mogu uključivati i dio troškova pristupa globalnim poslovnim mrežama/klasterima, usvajanje novih marketinških alata i pristup novim tržištima.

Prihvatljivi troškovi poduzeća korisnika sredstva su kupnja opreme i materijala, zapošljavanje osoblja, ugovaranje vanjskih usluga. Očekivano trajanje projekta je 2 godine, a potpora iznosi do 1.000.000,00 kn po projektu, a razdoblje provedbe je od 2021. godine pa do kraja 2026. godine.

*Svi podaci su podložni promjenama do službenog otvaranja natječaja!