Večer bećarca i gange

Duše Pleternice i Tomislavgrada stopile se u jedno uz bećarac i gangu te ples

Izvor: Večernji.hr; Piše: Vedran Balen 

Nastupala su domaća kulturno-umjetnička društva te KUD-ovi iz Tomislavgrada i Crnče

Foto: Ivica Galović/PIXSELL 

    

Podijeljeno je tisuću porcija tradicionalne hrane po receptima koje su Slavonci sakupili od svojih baka te ih pokušavaju oteti zaboravu

Nizali su se bećarci i orila ganga na novoizgrađenom Trgu bećarca u Pleternici. Trg u bojama slavonskih polja punu je ljepotu svojim Pleterničanima i njihovim gostima prvi put pokazao u sklopu Lipanjskih dana amaterskog stvaralaštva u prigodnom programu pod nazivom “Večer bećarca i gange”.

Kulturna ruta

Uz domaći KUD Orljavu i njihove članove te Zavičajni KUD Rama iz Pleternice nastupila su i kulturno-umjetnička društva iz Tomislavgrada i Crnče pokraj Širokog Brijega. Bila je to večer za pamćenje.

– Drago mi je da se danas ovdje na našem trgu isprepliću tradicija, kultura i baština hrvatskog naroda, ono što nas identificira i ono što je naše bogatstvo. Kada smo ulazili u Europsku uniju, rekli su da ćemo izgubiti svoj identitet. Ja mislim da su i bećarac i ganga i međimurska popevka, ove prekrasne narodne nošnje, naša hrvatska trobojnica i sve ovo što mi živimo naš identitet i da je samo na nama da ga ne izgubimo. Mi ga moramo čuvati – kazala je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić. Bećarac i gangu, nematerijalnu kulturnu baštinu pod zaštitom UNESCO-a, spojili su trgovi bećarca u Pleternici i gange u Tomislavgradu.

Trg bećarca izgrađen je u 17,5 milijuna kuna vrijednom prekograničnom projektu “Kulturna ruta bećarca i gange” Grada Pleternice i Općine Tomislavgrad. Projektirao ga je poznati hrvatski arhitekt Andrija Rusan. Projekt je s 85 posto sredstava sufinanciran u okviru programa INTERREG-IPA CBC.

– Mi Hrvati u Bosni i Hercegovini još uvijek se borimo za svoju opstojnost, konstitutivnost i ono što se zove ostanak u kulturnim i tradicijskim korijenima. Možete misliti kako se osjećamo kada ovdje u Pleternici možemo zapjevati gangu. Mi Hrvati snažno priželjkujemo ulazak u europsku zajednicu država i taj motor zamašnjak u Bosni i Hercegovini je na hrvatskoj strani. Nadam se da ovo doista neće završiti samo na kulturi, nego da će gospodarstvenici iz Tomislavgrada i Herceg-Bosne naći svoje partnere u Hrvatskoj i da ćemo se tako još jače i više povezati – rekao je Ivan Vukadin, načelnik Tomislavgrada.

Pleterničani i njihovi gosti u petak su na Trgu bećarca prezentirali kulturnu baštinu svojih krajeva. Oni čuvaju svoje običaje i prenose ih na generacije koje dolaze. Publika je uživala u natpjevavanju u bećarcima i prekrasnoj tamburaškoj glazbi uz sastav Satir.

Tradicionalna hrana

Na štandovima su prezentirani proizvodi Pleterničke korpe i Korpe Tomislavgrada, zadruga čiji članovi proizvode kvalitetna vina, sireve i med, ali isto tako pružaju i turističke usluge. Podijeljeno je tisuću porcija tradicionalne hrane po receptima koje su Slavonci sakupili od svojih baka te ih pokušavaju oteti zaboravu.

– Pleternica je večeras postala ponos naše Slavonije i Hrvatske. Želim da se duša naših dragih prijatelja iz Herceg-Bosne i naša duša stope u jedno, da zajedno zapjevamo, zaplešemo i da tako očuvamo naše običaje i naš hrvatski identitet – poručila je gradonačelnica Jozić.

 

Večer bećarca i gange