Završava Energetska obnova zgrade Društvenog doma u Zarilcu

Zarilac je prigradsko naselje koje pripada  gradu Pleternica u kojemu se trenutno završava Projekt Energetske obnove zgrade Društvenog doma vrijedne 427.520,56 kn. Sufinanciranje iz EU sredstava iznosi 270.723,83 kn. Projekt traje 24 mjeseca, i završava 31. srpnja 2021. godine. Nositelj projekta je grad Pleternica a ovo je ukupno 9. objekt društvenih domova koji se uspješno obnovljen i energetski učinkovitiji.

IMG 7261

 Projekt energetske obnove zgrade Društvenog doma Zarilac izravno će doprinijeti smanjenju potrošnje energije u zgradi te oslobađanju sredstava za kvalitetniji sustav društvenog djelovanja. Korisnici zgrade (mještani i predstavnici raznih udruga) dobit će ugodnije mjesto za boravak, a istovremeno će porasti svijest o važnosti korištenja mjera EnU, racionalnijem gospodarenju energijom te smanjenju emisije CO2 u okoliš. Odrađene su slijedeće projektne aktivnosti: 1. izrada glavnog projekta energetske obnove s pripadajućim elaboratom ako je primjenjivo 2. energetski pregled zgrade, izrada izvješća o energetskom pregledu zgrade i energetski certifikat prije provedene energetske obnove 3. provedba mjera energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije: - povećanje toplinske zaštite vanjskog zida, - povećanje toplinske zaštite stropa prema negrijanom prostoru, - zamjena vanjske stolarije, - ugradnja novog visokoučinkovitog sustava grijanja ili poboljšanje postojećeg (pelete), - zamjena unutarnje rasvjete učinkovitijom,   4. stručni nadzor građenja 5. energetski pregled zgrade, izrada izvješća o energetskom pregledu zgrade i energetski certifikat nakon provedene energetske obnove 6. upravljanje projektom i administracija 7. promidžba i vidljivost projekta OPĆI CILJ: Pridonijeti smanjenju potrošnje energije u zgradama javnog sektora SPECIFIČNI CILJ: Svrha projekta je energetska obnova zgrade Društvenog doma Zarilac s ciljem smanjena potrošnje energije u samoj zgradi društvene namjene. Obnovom energetske funkcionalne cjeline projektirana je ušteda toplinske energije za grijanje (QH,nd) nakon provedbe projekta od 58,00%. Ciljana skupina ovog projekta je čitava lokalna zajednica, a rezultat u konačnici donosi smanjenje godišnje potrošnje primarne energije u javnim zgradama.

Završne radove na Društvenom domu u Zarilcu obišli su pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, zamjenik gradonačelnice Domagoj Katić i direktorica Poduzetničkog centra Pleternica Marija Šarić.

IMG 7256

Gradonačelnica Jozić je istakla da je ovo osmi od devet objekata domova koji su uređeni: - Na ovom objektu je promijenjena stolarija, postavljena nova fasadu, postavlja se sustav grijanja na drvene pelete te nova rasvjeta i unutrašnjost doma. Dom je do prije nekog vremena zaista bio derutan, a sada je doživio promjenu. Nadam se da će koristiti svim mještanima naselja Zarilac, za sve njihove potrebe i aktivnosti koje će imati u ovom prostoru. Uređenjem ovog objekta potvrđujemo i ono što smo stalno govorili da brinemo o ravnomjernom razvoju svih naselja na području grada Pleternice.

Pleternica trenutno radi na deset projekata uređenja i energetske obnove društvenih domova, ističe direktorica Šarić: Tri objekta su pred završetkom, a paralelno pripremamo dokumentaciju za nove projekte jer cilj nam je da se urede svi društveni i vatrogasni domovi te sportsko rekreacijski centri. U projektima uglavnom prvo tražimo europska sredstva, a ako ih nema onda projekt financira grad Pleternica. 

 

lenta zastita okolisa

IZVOR: pozeska-kronika.hr